Els pobles, les fesomies d'una illa

Les diferents cultures que s'han assentat a Menorca han deixat empremta als nuclis urbans de l'illa, alguns ja mil·lenaris. Recórrer els carrerons més recòndits, aturar-se a les cèntriques i vitals places i mercats i visitar els edificis més emblemàtics d'aquests pobles són experiències més que recomanables per endinsar-se en la rica, i de vegades tortuosa, història d'aquesta illa, així com conèixer la idiosincràsia dels pobladors actuals.

A l’illa hi ha vuit municipis, amb una població de poc més de 90.000 persones que es concentra majoritàriament a Maó i Ciutadella, ciutats situades als dos extrems i amb prop de 30.000 habitants cadascuna.

 
Maó
La ciutat i el seu port

Tota la ciutat és una balconada al port, de quasi 6 km de llargada; hi trobam molts indrets i miradors des d'on admirar-lo: la plaça de la Conquesta, la plaça Miranda i el convent de Sant Francesc, entre d'altres. Un altre mirador excel·lent és la fortalesa d'Isabel II, també coneguda com la Mola, construïda a l'entrada del port durant el segle XIX per defensar la ciutat de possibles intents d'invasió. Passejant pels carrers de la ciutat podem visitar l'església de Santa Maria, amb un important orgue; l'església i el convent de Sant Francesc, actual seu del Museu de Menorca, i el pont de Sant Roc, un dels darrers vestigis de les antigues murades medievals. També destaca Ca n'Oliver, casa senyorial de final del segle XVIII, que acull el Centre d'Art i d'Història Hernàndez Sanz.

Informació útil
CIUTADELLA
Ciutat noble i eclesiàstica

A l'extrem occidental de l'illa hi ha Ciutadella. És molt recomanable fer un recorregut pels carrers del nucli antic, tot observant-ne el passat noble i eclesiàstic. De fet, Ciutadella és encara avui seu del Bisbat, de la Catedral i el Seminari. Alguns racons gaudeixen d'una atmosfera especial, com el claustre de l'antic convent del Socors, que avui acull el Museu Diocesà; o la plaça del Born, amb els seus palaus (l'antic Palau Martorell, avui Palau Salort, i el del comte de Torre-saura) amb elements del classicisme italià i ornamentació barroca i una de les millors vistes al port. Trobam també el pati de Cal Bisbe, entre el Palau Esquella i la Casa Olivar, ses Voltes -un carrer porticat emblemàtic que s'anomena així pels característics arcs i que avui és el centre comercial-, el carrer de Santa Clara amb el palau del baró de Lloriac i el Convent de Sant Josep, el mercat del peix i tot un seguit de carrerons que recorden un passat llunyà.

Alaior, Ferreries y Es Migjorn Gran
Viles plenes d'art

La vila medieval d'Alaior, la tercera població en nombre d'habitants, creix i s'origina al voltant de la parròquia de Santa Eulàlia, al punt més alt del turó. S'hi troba la seu de la Universitat de les Illes Balears.
Ferreries és el poble més elevat de l'illa, conegut per les fàbriques de sabates de renom internacional a l'avantguarda de la moda.
Es Migjorn Gran va néixer a final del segle XVIII al voltant de l'església per evitar els desplaçaments cap a Ferreries de la població rural que habitava els encontorns. Cada dos anys, el mes d'agost, s'hi celebra un important esdeveniment artístic: la Gran Migjornale. Moltes cases del poble obren les portes durant un cap de setmana perquè artistes plàstics convidats d'arreu i locals hi exposin les seves creacions.

Es Castell, Sant Lluís, Llucmaganes y Sant Climent
Gravitando en torno a Maó

Muy cerca de Maó y bordeando el mismo puerto, encontramos el municipio de Es Castell, que se originó como arrabal del castillo de Sant Felip y que todavía conserva un innegable aire colonial y militar inglés, con el pequeño y encantador puerto de Calesfonts. También gravitando en torno a Maó está el municipio de Sant Lluís, originado durante la breve dominación francesa, en el siglo XVIII. En la entrada destaca un molino (Es Molí de Dalt), hoy en día convertido en museo etnológico.
Hay dos núcleos urbanos más, Llucmaçanes y Sant Climent, que pertenecen al municipio de Maó, aunque conservan su propia idiosincrasia y fiestas patronales.

Es Mercadal y Fornells
En el centro de la isla

Es Mercadal es la población más central de la isla y está ubicada al pie del Toro, la montaña más alta, donde encontramos un santuario con una iglesia barroca y, sobre todo, una de las vistas panorámicas más espectaculares de Menorca. A pesar de ser una población pequeña, concentra una oferta gastronómica muy interesante.
Fornells, situado en la costa norte, pertenece al municipio de Es Mercadal. La bahía de este pueblecito de pescadores es punto de encuentro de los amantes de los deportes náuticos, y los restaurantes se han convertido en el emblema de la caldereta de langosta y los platos de pescado. Aquí encontramos los restos del castillo de Sant Antoni y, dominando el mar, una torre inglesa restaurada hace pocos años que se puede visitar.

Informació útil