Menorca Reserva de Biosfera: 25 anys

 
Menorca Reserva de Biosfera: 25 anys

Fa 25 anys començarem aquesta camí, amb el objectiu clar de cuidar d'aquesta illa, del nostre patrimoni, dels seus paisatges i de la qualitat de vida de la seva gent, i alhora assumint un important repte de futur, aconseguir avançar en el camí cap a la sostenibilitat.

Volem agrair el suport i la col·laboració de totes aquelles entitats que ho han fet possible al llarg d'aquests anys. Sens dubte, el major agraïment és per a la població local; sense aquests menorquins i menorquines aquesta RB Menorca no seria el que és avui dia. GRÀCIES!

Fites de la Reserva
1989
1993
1996
1998
2008
2013
 
1989: El procés de gestació de la RB
A finals de la dècada dels 80, alguns naturalistes menorquins com Guillem Orfila i Joan Rita ja manifestaven –en representació de la secció de ciències de l’IME- inquietud davant el futur de Menorca en vistes del creixement urbanístic descontrolat succeït al llevant espanyol anys enrere. Es va iniciar llavors un primer contacte amb el professor emèrit Fernández Galiano de la Universidad Complutense i, anteriorment, president del comitè espanyol del programa MaB de la UNESCO a Espanya. L'objectiu era tractar de concretar alguna col·laboració en benefici del desenvolupament sostenible del territori menorquí, a causa de la dilatada trajectòria del programa MaB i els experts que l’integraven.

Al 1989, es va celebrar a Menorca el “Seminari sobre conservació i desenvolupament” que va marcar les bases per a la posterior declaració de la RB. Aquest seminari va ser organitzat conjuntament pel programa MaB i l’IME, fruit d'una trobada per a un taller organitzat pel programa Mab a l’illa de Tabarca (Alacant). Durant aquell seminari, es va concloure i es va instar a les institucions públiques perquè sol·licitessin a la UNESCO la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera i, a més, l’IME, es va oferir a funcionar com a desenvolupador del projecte.