La posidònia al cicle "Una illa una mar"

Activitats

Més de 50 persones assisteixen a la xerrada sobre posidònia del cicle "Una illa una mar"

Durant la xerrada es va presentar el nou decret per a la conservació d'aquesta espècie de planta aquàtica

1/01/1900

Aquest dimecres s’ha inaugurat a Fornells el cicle de xerrades «Una illa una mar», que organitza l'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca amb la Fundació per la Preservació de Menorca i l’Estació científica Jaume Ferrer. El cicle abordarà, fins al desembre en 6 sessions, algunes de les principals qüestions entorn al medi marí, en l'any que s'ha sol·licitat a la UNESCO l'ampliació dels límits de la Reserva de Biosfera de Menorca cap a la mar.

El panell de ponents va tractar la temàtica de la importància de la posidòniades de diferents perspectives. La biòloga i investigadora, Maria Elena Cefali, coordinadora de l’Estació Jaume Ferrer de La Mola, començà donant una visió científica del paper de la posidònia en els nostres ecosistemes marins, destacant la necessitat de frenar les amenaces que afecten als més de 80 kilòmetres quadrats de posidònia que voregen Menorca. També destacà les principals funcions que desenvolupa: augmentar la transparència de l’aigua, proporciona refugi i aliment als organismes i ajuda a la regulació del clima del planeta a través de la fixació de CO2, entre molts altres beneficis.

Tot seguit, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, Vicenç Vidal, va presentar els detalls del decret de posidònia, remarcant que «a Balears hem estat capdavanters amb la conservació de la posidònia, amb un decret i un dispositiu de vigilància únics». Va explicar que el decret té com a finalitat la conservació d’aquesta espècie que, a part de tenir un paper cabdal en els nostres ecosistemes marins, és fonamental per al nostre desenvolupament econòmic i turístic.

Daisee Aguilera, consellera de Medi Ambient de Formentera, va acudir a la cita especialment per explicar el projecte «Save posidònia», una iniciativa innovadora impulsada conjuntament pels departaments de Turisme i Medi Ambient del Consell Insular que ha aconseguit una gran repercussió social entorn a la conservació de les praderies de l'illa –declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO-. Descata que a través d'una campanya de micromecenatge han aconseguit apadrinar més de 140.000 m2 de praderies de posidònia, i invertir la mateixa quantitat en euros en projectes de conservació de les praderies.

Finalment, Jorge Casado, responsable d’IBANAT a Menorca presentar com ha funcionat el servei de seguiment i vigilància sobre la posidònia aquest estiu. Casado va voler destacar la important tasca de coordinació que duen a terme les autoritats de vigilància. També es va centrar amb la necessitat de conscienciar als usuaris per evitar les males pràctiques, recalcant les gairebé 12 mil intervencions (informació, assessorament i comprovació de fondeig) que s’han portat a terme a Menorca fins a setembre i assegurant els progressos de millora any rere any.

Després de cada ponència la sala es va omplir de mans alçades per preguntar i debatre una temàtica prou polèmica i d’interès general. D’aquesta manera el cicle una illa una mar seguirà plantejant qüestions transcendents pel que fa al medi marí en els properes xerrades obertes a tothom.

CICLE: UNA ILLA, UNA MAR