13 millions per energies renovables

Energia

El Govern de l'estat destina 13 milions d'euros per a la implantació d'energies renovables a Menorca

Primer pas per materialitzar el compromís adquirit a Brusel·les en matèria de transició energètica.

13 milions per energies renovables

19/12/2018

El Govern de l'Estat, a través del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Enería (IDAE), ha obert tres línies d’ajuda especifiques per a la implantació d’energies renovables a Menorca, que suposaran una aportació inicial de 9 milions d’euros. D’aquesta manera, es fa un primer pas per materialitzar el compromís adquirit a Brusel·les per part de les diferents administracions (Consell de Menorca, Govern balear, Govern central i Comissió Europea) per fer de Menorca una illa pilot en el procés de transició energètica.

Els ajuts que ha anunciat aquest matí el director d’Energies Renovables de l’IDAE, Joan Groizard, juntament amb el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern balear, Marc Pons, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Aram Ortega, s’articulen en tres línies d’actuació:

  • 5 milions d’euros per a particulars i empreses, destinats al foment de les instal·lacions d’autoconsum a partir de fonts de renovables. L’IDAE subvencionarà el 50 per cent de la inversió.
  • 4 milions d’euros en ajudes directes a ajuntaments menorquins de menys de 20.000 habitants per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a aparcaments públics. L’IDAE subvencionarà el 50 per cent de la inversió.
  • En el marc d’una segona convocatòria d’una subhasta específica per a la generació d’energia renovable, es reservaran com a mínim 4 milions d’euros per Menorca per a la instal·lació de parcs fotovoltaics petits (que ocupin menys de 4 hectàrees de terreny). Aquesta convocatòria està condicionada a que es presentin projectes per a la implantació de les infraestructures de generació, i es realitzarà dins el proper any.

Aquests ajuts específics per Menorca se sumen a la subhasta específica de renovables que ahir va anunciar l’IDAE per tot Balears, i que suposarà la injecció de 40 milions d’euros per a la instal·lació de parcs fotovoltaics a tot l’arxipèlag. Aquesta convocatòria està oberta a totes les illes i, per tant, pot suposar que els promotors d’instal·lacions fotovoltaiques de Menorca rebin part d’aquestes ajudes.

Amb aquestes actuacions, Menorca avança amb pas ferm per esdevenir la punta de llança de la política de transició energètica i sostenibilitat que impulsa el Consell Insular, i que recolza el Govern balear, el Govern central i la Unió Europea. Cal recordar en aquest sentit que s’ha marcat com a fita que el 85% del consum energètic de l’Illa provinguin de fonts renovables l’any 2030.

El proper dia 30 de gener, alts funcionaris i tècnics de la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea es desplaçaran a Menorca per fixar, juntament amb les altres administracions, quins han de ser els projectes, qui assumeix la responsabilitat de la seva execució i del seu cost econòmic. Des de la Comissió Europea s’ha assegurat als representants institucionals de les Illes que hi haurà implicació econòmica per fer realitat el canvi energètic a Menorca, i tant és així que els ajuts que s’han anunciat avui per Menorca procedeixen de Fons Feder.

D’aquesta manera, les mesures anunciades avui responen al projecte Menorca 2030 d’energia que ha engegat el Consell de Menorca, i amb el qual Brussel·les es va comprometre, el passat 30 de novembre, a donar suport institucional i econòmic per aconseguir, gràcies a la coordinació de totes les administracions, que Menorca faci el pas definitiu cap a la transició d’energies netes.