Llançament de la plataforma de ciència oberta MICRO i les actes del congrés MICRO 2020: pol·lució per plàstic de MACRO a nano

11/03/2021

La pol·lució creixent per plàstic és una amenaça global que afecta a totes les àrees del planeta i al conjunt de la societat. És una contaminació que no entén de fronteres, és present a tot arreu des de la sal de cuina fins a l’aire que respiram. De cada vegada es dediquen més esforços a entendre millor aquesta problemàtica i pal·liar-ne les conseqüències, i aquest és un dels objectius als quals les reserves de la biosfera, treballant en xarxa, volen contribuir. Enguany es celebra el 50è aniversari del Programa MAB de la UNESCO; 50 anys en què les reserves de la biosfera han unit esforços a nivell estatal i internacional per a respondre als reptes del canvi global impulsant i protegint maneres sostenibles d'habitar el territori, un objectiu comú a la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera.

Ahir, dimecres 10 de març 2021, va ser el llançament de la plataforma de ciència oberta MICRO: pol·lució per plàstic de MACRO a nano; juntament amb la publicació del llibre de resums que va reunir al voltant de 500 comunicacions de més de 2000 autors que es van presentar a l'última edició del congrés sobre pol·lució per plàstics MICRO, que reuneix cada dos anys la comunitat científica entorn a aquesta problemàtica, sota el patrocini de la UNESCO. En aquest enllaç es pot descarregar el llibre de resums: https://www.micro.infini.fr/IMG/pdf/micro2020proceedingsbook.pdf

A la primera edició fa 5 anys a la Reserva de la Biosfera de Lanzarote, es van establir les bases del compromís de la comunitat d'investigadors amb les reserves de la biosfera, gràcies a la Declaració de Lanzarote; a l'edició 2020 les condicions de pandèmia que vivim ha reforçat el compromís per a una ciència oberta que redueixi la petjada de carboni. La situació de confinament en molts dels països participants va inspirar les dues xarxes organitzadores, la Xarxa de Reserves de la Biosfera Illes i Zones Costaneres i la d'investigadors Marine Sciences For Society, per proposar un format virtual amb un enorme esforç editorial que es tradueix en la publicació avui presentada: “MICRO 2020, Fate and Impact of Microplastics: Knowledge and Responsibilities”. 999 pàgines en accés obert que concentra l'esforç de reserves de la biosfera i comunitat científica, basat en els principis de col·laboració i bé comú, per establir un diagnòstic sòlid i definir accions que permetin continuar els esforços de protecció, conservació i restauració del conjunt de reserves de la biosfera.

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera, juntament amb la RB de l’illa de Jeju (Rep. de Corea), coordina la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera Illes i Zones Costaneres, a la qual hi estan adherides més de 80 reserves, que serveix de plataforma de gestió i intercanvi de coneixement per a la gestió sostenible d’illes i zones litorals.

Amb l'edició 2022 en l'horitzó, agraïm l'esforç i la participació a totes les persones i institucions implicades en el procés, esperant que un major coneixement i les eines compartides contribueixin a transformar el model de producció i consum, des de la societat fins als processos industrials per a eliminar la pol·lució per plàstics i prioritzar la salut de la biosfera, la nostra salut.

Per a més informació: zero.plastic@islandbiosphere.org

Plataforma MICRO Xarxa Mundial Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres