Menorca consolida la seva aposta per les renovables

Energia

Menorca consolida la seva aposta per les renovables amb sis projectes finançats pel SOLBAL 2

Aquest matí el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha acompanyat al vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, a la visita del parc fotovoltaic de Trepuconet

23/07/2021

Durant la visitat s’ha destacat l’impuls que estan tenint les energies renovables a Menorca durant la presentació dels ajuts del SOLBAL 2, fonamentals per avançar en l’objectiu d’arribar al 2030 amb un 35 % d’energies renovables al conjunt de les Illes Balears.

Com ha destacat el conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Josep Juaneda ‘des del Consell valoram molt positivament la concessió d'ajudes a 6 projectes d'energies renovables a Menorca perquè ens permet seguir endavant amb el model de transició energètica que hem dissenyat per a Menorca, l'Estratègia Menorca 2030, pel fort compromís que tenim per lluitar contra l'emergència climàtica i com a illa declarada Reserva de Biosfera’. El conseller ha afegit que ‘aquests projectes acceleren el ritme d'implantació d'energies renovables a la nostra illa’.

Cal recordar que Trepuconet és un projecte impulsat pel Consorci de Residus i Energia de Menorca, amb el suport de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) i de l’Ajuntament des Castell. És un dels sis projectes d’energia fotovoltaica que rebran subvenció a Menorca a través del SOLBAL 2, que en total sumen més de 4 milions d’euros d’ajuts d’inversió i més de 30 MW de potència. Cinc d’aquests projectes són petits, és a dir, de menys de 5 MW, i tots ells han d’estar en marxa abans de finals del 2022.

Ajuts SOLBAL 2

El SOLBAL 2 és un programa d’ajuts gestionat per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE), que estarà dotat amb 18,7 milions de fons FEDER que es destinaran a reforçar l’estratègia d’electrificació de l’arxipèlag amb energies verdes, amb especial èmfasi en la fotovoltaica. El programa, que proporcionarà 142 MW més de potència a les Illes Balears a finals de 2022, és imprescindible per incrementar el percentatge d’energies renovables a les Illes Balears, avançar així en la descarbonització del nostre sistema econòmic i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

El SOLBAL 2 dona continuïtat a la iniciativa plantejada en la primera edició (2019) i sumarà 38 nous projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que aportaran més de 142 MWp de nova potència renovable al conjunt de les Illes. Es tracta tant d’instal·lacions en sòl com en cobertes o marquesines. Del total de projectes admesos, 28 operaran a Mallorca (amb una potència de 111,481 MW i un ajut de 14,6 milions d’euros), 6 a Menorca (30,1 MW i un ajut de 4 milions) i els 4 restants a Eivissa (0,5 MW i un ajut de 80.000 euros). Es preveu que els 18,7 milions d’euros en ajuts de l’IDAE mobilitzin, al seu torn, unes inversions equivalents a 108 milions d’inversió.

La posada en marxa del programa SOLBAL 2 s’emmarca dins l’objectiu del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) de promoure estratègies d’energia renovable en els arxipèlags balear i canari, en col·laboració amb els governs autonòmics i insulars respectius que permetin, al seu torn, reduir els corresponents sobrecostos energètics que implica la singularitat dels territoris insulars.