Publicat el desè número de la revista ONA

La protecció del medi nocturn a la darrera edició de la revista ONA

L'aprovació definitiva del Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca centra el reportatge principal de la revista

12/01/2022

La revista divulgativa de la Reserva de Biosfera de Menorca publica avui el seu desè número i ja es troba disponible als punts de distribució habituals. Com a cada edició, "ONA, 25 anys de sostenibilitat" ofereix un compendi de temes vinculats al treball de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, així com diversos reportatges d'actualitat en matèria de sostenibilitat i conservació.

El medi nocturn, protegit

L'aprovació definitiva del Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca és el tema central del darrer número de la revista amb un extens reportatge sobre la norma i les mesures que s'hi faran efectives.

Menorca és l'única illa de les Balears que ja compta amb un reglament d'aquestes característiques i que, per tant, ha desenvolupat la llei autonòmica sobre la matèria, publicada el 2005. La norma integra tota una sèrie de pautes adreçades a regular les instal·lacions i els aparells d'enllumenat exterior i interior pel que fa a la contaminació lumínica i la seva eficiència energètica. Unes pautes que s'encarregarà d'implementar i avaluar el Servei de Prevenció i Control de Contaminació Lumínica, una oficina contemplada amb el nou reglament de propera creació i que s'encarregarà d'assessorar, avaluar la qualitat del cel nocturn i incoar i resoldre expedients sancionadors, entre altres aspectes. Un cop creada, aquesta oficina tindrà com a primer objectiu consensuar i aprovar el mapa de zonificació que establirà les àrees de més o menys protecció. La classificació del grau de protecció anirà de les zones E1, designades per a les àrees més protegides com el nucli de la reserva de biosfera, a les zones E4 referides a àrees amb menys protecció com, per exemple, una zona esportiva.

A més d'incloure les característiques i els elements que regula la nova norma, el reportatge inclou una de les veus expertes que van assessorar el Consell Insular en la redacció del reglament. Susana Malón, CEO de Lumínica Ambiental, va ser també una de les persones que van avaluar la qualitat del cel nocturn de Menorca per a la candidatura a les certificacions Starlight. Segons aquesta llicenciada en Ciències físiques, el Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca és la norma més ambiciosa i completa fins avui a Espanya per tractar-se del darrer reglament: "Una eina legal que permet dissenyar les instal·lacions de forma adequada, recomanar, limitar, prohibir i denunciar, si escau".

El premi de fotografia nocturna Menorca Starlight

El reportatge principal de la revista es complementa amb una peça dedicada a les imatges guanyadores del concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight, que ha celebrat la seva primera edició el 2021 i els guanyadors de les quals es van donar a conèixer el passat 17 de desembre. El certamen va ser convocat el mes de juliol passat en una iniciativa conjunta de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera i del Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella per ampliar la divulgació del cel nocturn a través de la participació de la ciutadania, i com a forma de contribuir a la conscienciació col·lectiva sobre la importància de la preservació i el gaudi del cel nocturn de l'illa.

Biodiversitat, medi marí, geologia i energia

Diversos articles sobre biodiversitat a l'illa, medi marí, geologia o qüestions relatives a l'autoconsum energètic centren la resta de temes de la darrera edició d'ONA. La publicació incorpora un article sobre les papallones nocturnes i la seva importància per conèixer l'estat dels ecosistemes de l'illa, una funció que comparteixen amb el corb marí emplomallat, espècie d'au marina en perill d'extinció a la qual també se li dedica un article a la revista. El projecte de ciència ciutadana per a la conservació del medi marí "Observadors del mar" centra un altre dels reportatges d'ONA, una iniciativa que compta amb més de 400 aportacions a Menorca.

Pel que fa a educació ambiental, la revista ens parla del conte infantil "Una mar de tresors" amb una sèrie d'activitats que aquest curs arribaran a més d'un milenar d'alumnes.

El tècnic mediambiental especialista en Geologia i director del Centre de Geologia de Menorca, Agustí Rodríguez, fa una explicació rica sobre l'excepcional geodiversitat de l'illa. I l'Oficina de l'Energia Menorca 2030 explica per què el context elèctric actual, amb un estratosfèric increment del preu de la llum, és atractiu per a l'autoconsum.

D'altra banda, Maria Rosa Cárdenas, coordinadora de la Xarxa IberoMaB de la Unesco, és entrevistada amb motiu del 50è aniversari del Programa MaB.

Distribució

ONA és una publicació gratuïta i dedicada al públic en general que es distribueix per tota l'illa (biblioteques, ajuntaments, escoles, museus i seus del Consell Insular). L'edició d'ONA es fa amb la col·laboració de l'Editorial Menorca S. A i segueix al màxim els criteris ambientals; paper 100% reciclat, segell FSC i càlcul i indicació de la motxilla ecològica de l'edició.

ONA també es pot consultar en format digital al següent enllaç.

Revista ONA tardor hivern 2021-2022