1
LA PRIMERA VEGADA
Aquests paisatges conviden a la calma i al respecte, i les conductes desconsiderades no hi tenen lloc. Així permetem que cadascú de nosaltres i els milers de persones que vindran darrere puguem gaudir d’aquests paratges com si fos la primera vegada que són visitats. No deixem rastre del nostre pas.
2
PER BON CAMÍ
El senderisme és una bona manera de descobrir la bellesa del paisatge i els racons amagats i solitaris que ens fan sentir persones privilegiades pel fet de ser on som. Cal saber que l’acampada lliure no és permesa, ni tampoc fer foc.
3
EL DARRER, QUE TANQUI
És un costum antic i un senyal de saber anar pel camp el fet de deixar les barreres tal com les hem trobades, ja sigui obertes o tancades.
4
UN MOS DE MENORCA
Podem trobar l’essència de Menorca en un gran ventall de comerços, fires i mercats, així com en alguns hotels i restaurants. No perdem l’oportunitat d’assaborir Menorca també al plat.
5
CADA GOTA VAL PER MIL
Avui fem servir l’aigua de grans cisternes comunes, perquè a Menorca no hi ha ni rius ni pantans: només l’aigua subterrània dels aqüífers. Per tant, és més necessari que mai fer-ne un ús raonable i eficient, i esforçar-nos per estalviar-ne i no malbaratar-ne.
6
RESIDUS NO, GRÀCIES!
Reciclar, emprant els contenidors de recollida selectiva, és essencial, però encara més ho és reduir (allargar la vida útil dels objectes, renunciar als envasos innecessaris, etc.).
7
DISSET GRAUS I MIG
Disset graus i mig és la temperatura mitjana a l’illa, aproximadament un grau per damunt de la que teníem fa quaranta anys. Al port de Maó, l’estampa massa evident de la central tèrmica, custodiada pel parc eòlic, ens recorda la importància de reduir el nostre consum, racionalitzar els desplaçaments, prioritzar el transport públic i la bicicleta o anar a peu quan sigui possible.
8
EL NOSTRE GRA D’ARENA
Algunes modes, com fer muntets de pedres o banys de fang, distorsionen el paisatge, causen erosió i perjudiquen el medi natural. Sense comptar l’arena i les pedres que s’enduen de record moltes persones (i que acaben retingudes a l’aeroport i retornades al seu medi). Deixem el nostre granet d’arena en lloc d’emportar-nos-el!
9
MUNTS DE VIDA
Com els arbres quan ve la tardor, les plantes de posidònia perden fulles, que van quedant amuntegades a la costa. Aquestes acumulacions de fulles, no només són indicadors d’una platja sana, sinó que també són la seva assegurança de futur.
10
UNA QÜESTIÓ DE FONS
Per navegar de manera respectuosa hem de tenir en compte algunes normes pràctiques, com ara informar-nos de la previsió del temps, atendre els abalisaments i evitar les zones de bany. També és important fondejar sempre sobre arena i descartar les clapes fosques, ja que corresponen a fons de roca i de posidònia.
11
EL FACTOR DE PROTECCIÓ
És millor no aplicar les cremes just abans de nedar. I, a l’hora d’escollir una crema, fixar-nos no només en si ens protegeix a nosaltres, sinó també si és respectuosa amb la mar i els seus habitants. Les alternatives ecològiques i biodegradables ens afavoreixen a tots.
12
EL BON CONVIDAT
Els animals saben assegurar-se l’aliment i, per tant, no depenen de les nostres restes per sobreviure. Recol·lectar plantes o capturar animals tampoc no és de franc: suposarà pèrdua de biodiversitat, on cada peça és important.
13
EL MILLOR AMIC
La nostra mascota és, sense cap dubte, una magnífica companya de viatge, pot no ser ben rebuda per la fauna silvestre, com segurament tampoc ho serà pel bestiar que pastura a la vora dels camins. Per açò és important tenir-los controlats en tot moment i evitar els espais més sensibles.
14
XINO-XANO
Moltes de les persones que visiten Menorca o trien l’illa com a lloc per viure ho fan precisament perquè aquí encara es conserva aquell ritme pausat i tranquil, sense pressa, que convida a abaixar el ritme i mimetitzar-se amb l’entorn. Assaborim-la, Menorca no ens decebrà.