Reserva Biosfera

 
 
PROGRAMA D’ACTES 25È ANIVERSARI MENORCA RESERVA DE BIOSFERA

El 7 d’octubre de 1993, el Consell de Coordinació del MaB reunit a París va aprovar la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera, un títol expedit per la UNESCO que es va lliurar en el decurs d’un acte solemne celebrat a Maó. Segurament, cap dels dos moments formen part de la memòria col·lectiva dels menorquins però avui, vint-i-cinc anys després, és innegable el camí recorregut i com ens ha marcat el compromís amb els objectius de sostenibilitat, de cura pel medi ambient, del respecte pel nostre patrimoni i per mantenir viva la nostra cultura i la singularitat com a poble.

Volem recordar les fites aconseguides i, alhora, tocar de peus a terra i reflexionar sobre els reptes pendents que hem d’abordar, com administració i com a societat, de manera individual i col·lectiva. Però sobretot, volem celebrar que la Reserva de Biosfera de Menorca ja té 25 anys! I et convidam a fer FESTA, a viure experiències, a fer sortides de descoberta de l’entorn, a participar en nombroses activitats culturals, a assistir a xerrades, debats, exposicions, a tastar el millor de la nostra terra...

Tens un munt de propostes al teu l’abast, un programa d’actes trimestral que ha estat possible gràcies a la implicació i la col·laboració de nombroses entitats i col·lectius i que resta obert a tothom que encara s’hi vulgui sumar.

Gaudiu d’aquest 25è aniversari de la reserva i per molts anys!

Programa en pdf

Veure notícia

Menorca Reserva

Menorca és un territori que ha estat intensament modelat per la seva gent al llarg dels segles. La UNESCO va declarar l'illa de Menorca com a Reserva de Biosfera el 8 d'octubre de 1993. Reconeixia així l'alt grau de compatibilitat aconseguit entre la conservació del ric i divers patrimoni natural i cultural i el desenvolupament econòmic i social de la seva població. Els seus paisatges mediterranis tradicionals són, avui dia, d'una qualitat excepcional.

Veure més

 
 
 

Aquest any 2018 es compleixen 25 anys des que la UNESCO va reconèixer Menorca com a Reserva de Biosfera

Veure més
 

Proposta ampliació RB

La proposta d'ampliació de la Reserva de Biosfera de Menorca té com a objectiu ampliar els seus límits de les 71.191 hectàrees actuals a 514.485 hectàrees, la qual cosa suposarà incorporar la zona marina que envolta l'illa, des de la costa fins a 12 milles mar endins. D'aquesta manera, es delimitarien dues zones nucli: la de S'Albufera des Grau i la reserva marina del nord de Menorca. A més d'incloure una part més de la costa de l'illa com a zona protegida, l'ampliació de la Reserva de Biosfera servirà per aplicar millor polítiques de sostenibilitat en el medi marí.

La proposta ha estat dissenyada a partir de criteris tècnics i ha comptat amb la participació activa de tota la societat menorquina, i especialment de les tres confraries de pescadors de Menorca, del Consell Social i del Consell Científic de la Reserva de Biosfera.

Després de ser aprovat pel Comitè Nacional del Programa sobre l'Home i la Biosfera (MaB) a Espanya el passat 20 de setembre de 2018, la proposta d'ampliació ha estat enviada al Comitè Internacional de la UNESCO a París per a la seva aprovació definitiva en la reunió del Consell Internacional de Coordinació. Un cop finalitzat el procés d’aprovació, Menorca serà la Reserva de Biosfera amb major superfície marina de l'Estat.

Actualment el document de proposta d'ampliació de la Reserva de Biosfera de Menorca cap al mar i la nova zonificació es troba aprovat inicialment pel Ple del Consell Insular de Menorca. Les persones interessades podran examinar-ho i realitzar al·legacions fins al 30 de gener de 2019 a través de la Carpeta Ciutadana del Consell Insular.

Les reserves de biosfera són zones d'ecosistemes terrestres, costaners o marins, o una combinació d'aquests, que han estat reconegudes internacionalment com a tals en el marc del Programa sobre l'Home i la Biosfera (MaB) de la UNESCO. S'han creat per a promoure i demostrar una relació equilibrada entre els éssers humans i la biosfera. Les reserves de biosfera són designades pel Consell Internacional de Coordinació del MaB a sol·licitud de l'Estat interessat. Col·lectivament, totes les reserves de biosfera constitueixen una Xarxa Mundial en la qual els Estats participen voluntàriament.DOCUMENT PROPOSTA AMPLIACIÓ RB

 
Els nostres pilars
  
   
Vídeo Presentació Logo Menorca